518 314 105 biuro@miesnysklad.pl
SZYBKA DOSTAWA NA TERENIE ŁODZI I OKOLIC - BEZPIECZNE WYSYŁKI POLSKA
Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Gotowane mięso – stara klasyczna metoda na dania mięsne

2022-10-28
Gotowane mięso – stara klasyczna metoda na dania mięsne

Gotowanie mięsa to stara klasyczna metoda, którą warto poznać. Dowiedz się tutaj, jak dobrze gotować mięso i jakie mięso można ugotować.

Jak gotować mięso? Sklep mięsny online

Gotowanie mięsa przez długi czas to cicha i spokojna metoda przyrządzania potraw. Mięso może gotować się godzinę lub dłużej na kuchence, lub w piekarniku, a w międzyczasie Ty możesz zrobić coś innego.

Dzięki powolnemu gotowaniu mocne kawałki, takie jak polędwica i mostek, stają się delikatne i soczyste. Do tego otrzymujesz fajny bulion, który można dalej gotować, gdy wyjmiesz mięso z garnka. Bulion możesz użyć do zupy lub sosu, który możesz podać na przykład z naszymi wyrobami z kategorii Domowe pierogi i garmaż.

Kiedy mięso powinno być zrumienione?

Wiele przepisów mówi, że całe mięso lub kawałki gulaszu należy zrumienić przed gotowaniem. Na przykład boeuf bourguignon, czyli klasyczny francuski gulasz mięsny. Oznacza to, że szybko smażysz mięso na dużym ogniu, dzięki czemu ma powierzchnię, która nadaje kolor i smak. W innych przypadkach mięso nie musi być najpierw przyrumienione, na przykład, jeśli zamierzasz dodać do niego koperek czy zioła lub ugotować mięso na zupę.

Jak gotować mięso? Najlepsze mięso z garnka

Wyciągnij dość duży rondel, mięso powinno być w nim ciasno umieszczone. Nie odcinaj części bogatych w tkankę łączną, ponieważ przyczyniają się one do pożądanej miękkiej konsystencji długo gotowanego mięsa.

Jeśli to konieczne, zrumień mięso, jeśli tak jest napisane w przepisie. W przeciwnym razie włóż je bezpośrednio do rondla w gotującym się płynie. Przy dużym, całym kawałku mięsa najłatwiej (zmniejszysz ryzyko ochlapania się wrzątkiem) najpierw włożyć mięso do rondla, a następnie napełnić wrzątkiem. Jeśli są to mniejsze kawałki mięsa, dodawaj po kilka sztuk na raz. Możesz usunąć piankę, która tworzy się na powierzchni, użyj do tego łyżki. Pianka (szumowiny) składa się z białka z mięsa i nie smakuje zbyt dobrze.

Gotuj mięso na wolnym ogniu, co oznacza, że temperatura powinna być tuż poniżej temperatury wrzenia.

Gdy całe mięso znajdzie się w rondlu, ponownie zagotuj wodę, ostudź i dodaj cebulę, przyprawy, warzywa korzeniowe i inne. Nałóż pokrywkę na rondel i kontynuuj gotowanie na małym ogniu na kuchence lub wstaw rondel do piekarnika (100˚C).

Jakie mięso nadaje się do gotowania?

Do gotowania nadają się kawałki zawierające więcej tkanki łącznej, takie jak żeberka i mostek.

Mięso z dużą ilością tkanki łącznej staje się tak miękkie po gotowaniu, że można je podzielić łyżką, bez użycia noża. Dzieje się tak, ponieważ tkanka łączna jest przekształcana w żelatynę, która zatrzymuje część płynu obecnego w mięsie i która jest uwalniana podczas gotowania. Dzieje się tak, gdy wewnętrzna temperatura mięsa przekracza 70 stopni. Żelatyna nadaje również bulionowi puszystą konsystencję.

Rodzaje mięsa, które są chude i ubogie w tkankę łączną, takie jak rostbef lub filet wołowy, stają się twarde i suche po długim gotowaniu.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.55 / 5.00 208 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-10-25
Cała realizacja zamówienia przebiegła bardzo sprawnie. Towar super,jeszcze tu wrócę Ryszard
2022-07-21
Mięso rewelacja, mogę szczerze polecić

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel