Kaszanka - jeden z najstarszych rodzajów kiełbasy na świecie!

W dawnych czasach na wsi, kiedy ubijano świnie na Boże Narodzenie, kaszanka i wyroby z dodatkiem krwi były bardzo popularne. Starsze pokolenie, które dorastało w tym czasie, nie zapomniało o tych potrawach. Przepisy na nie są dalej przekazywane z pokolenia na pokolenie, a szczególnie na kaszankę.
Kaszankę, którą możesz kupić w naszym sklepie przyrządzamy w sposób tradycyjny. Taka kaszanka wiejska idealnie smakuje z grilla, piekarnika czy patelni.
Kaszanka - jeden z najstarszych rodzajów kiełbasy na świecie!
Kaszanka wiejska jest jedną z gotowanych kiełbas i jest tak nazywana, ponieważ do jej przyrządzania używa się świeżej krwi oraz kaszy gryczanej. Nazywana jest również czerwoną lub czarną kiełbasą. Głównymi składnikami naszej kaszanki wiejskiej jest:
-
kasza,
-
krew świni,
-
wątróbka
-
przyprawy.
Główną cechą kaszanki jest przeważnie ciemnoczerwony kolor i możliwość krojenia jej na zimno. Kaszanka jest reprezentowana w wielu kuchniach regionalnych. Poniżej znajdziesz kilka ciekawostek na jej temat.
Historia i ciekawostki na temat kaszanki
Kaszanka jest jednym z najstarszych rodzajów kiełbasy znanych ludzkości i udowodniono, że była produkowana i spożywana od czasów starożytnych. W starożytności grecki poeta Homer w 18 pieśni swojego dzieła „Odyseja” wspominał o kozim żołądku wypełnionym krwią i tłuszczem.
Cytat z Odysei: „Żołądki kóz leżą w ogniu, który złożyliśmy na kolację po napełnieniu ich tłuszczem i krwią”.
Dobrze udokumentowana jest również dająca moc krwawa zupa spartańskich wojowników z klasycznej starożytności (około 500 r. p. n. e). Od tego momentu prawdopodobnie nie było daleko do produkcji kaszanki, którą znamy.
Według legendy tyran Lykorgos podarował swoim żołnierzom mistyczną czarną zupę z krwią, boczkiem i cebulą, co miało uczynić wojowników Sparty niezwyciężonymi.
Z czego jest kaszanka? Kaszanka skład
Kaszanka, jak już wspomnieliśmy to kiełbasa gotowana, zwykle przyrządzana z gotowanej wieprzowiny, pokrojonego w kostkę boczku oraz, w zależności od wariantu, z dodatkiem podrobów i gotowanej skórki wieprzowej. Chcesz dowiedzieć się więcej? Napisz do nas e-maila lub zadzwoń i zapytaj się o dokładny skład naszej kaszanki wiejskiej.
Ile krwi jest w kaszance?
W zależności od przepisu kaszanka to zazwyczaj około 60-80% posiekanej i ugotowanej wieprzowiny oraz 20%-40% krwi wieprzowej.
Dlaczego kaszanka pęka podczas pieczenia? Kaszanka z grilla, piekarnika lub patelni
Powód jest dość prosty - woda wewnątrz kiełbasy nagrzewa się podczas pieczenia. To zwiększa ciśnienie. Kaszanka wiejska z patelni, jak i z piekarnika czy grilla może pęknąć tak samo. Jeśli woda lub tłuszcz, który się wytapia, nie może uciec, kiełbasa - jej skórka - pęknie. Tak samo dzieje się w przypadku gotowania parówek i pieczenia innych kiełbasek. Im większa i grubsza kiełbasa, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie podczas pieczenia lub grillowania.