Różne opakowania i identyfikacja mięsa z etykiet – sprawdź jak wybrać i zapakować mięso
Istnieją różne rodzaje opakowań na mięso, a rodzaj opakowania może w różny sposób wpływać na jakość i trwałość mięsa. Nasze mięso i wędliny ze sklepu internetowego z dostawą do domu pakowane jest w szczególnych warunkach i z należytą starannością. Chcesz dowiedzieć się więcej o sposobach pakowania? Przeczytaj ten artykuł. Chcesz dowiedzieć się jak zapakujemy Twoje zamówienie? Zadzwoń do nas lub napisz, a z chęcią odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.
Mięso pakowane w atmosferze ochronnej - wędliny bez konserwantów sklep internetowy
Mięso zapakowane jest szczelne, ale w przewiewne opakowanie z tworzywa sztucznego. Powietrze otaczające mięso składa się w 80 procentach z mieszanki tlenu i pozostałego dwutlenku węgla. W opakowaniu zachowany jest czerwony kolor mięsa, ale proces jego dojrzewania zostaje zatrzymany.
W przypadku mięsa mielonego pakowanego w atmosferze ochronnej okres przydatności do spożycia wynosi około 8 dni.
Wysoka zawartość tlenu powoduje, że opakowanie nie nadaje się do umieszczenia w zamrażarce, tlen powoduje utlenianie lub zjełczenie tłuszczu w mięsie, co daje zły smak produktu po rozmrożeniu.
Jeśli mięso ma być zamrożone w domu - wyjmij je z opakowania i włóż do szczelnej torby.
Mięso pakowane próżniowo - wędliny z dostawą do domu
Szczelne opakowanie z tworzywa sztucznego, które nie zawiera powietrza to właśnie pakowanie próżniowe. Mięso jest „spłaszczane” w opakowaniu. Produkty pakowane próżniowo mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż pakowane w atmosferze ochronnej. Okres przydatności do spożycia swojskiego mięsa pakowanego próżniowo wynosi około 21 dni, jednak nabiera ono ciemniejszego koloru w porównaniu z pakowaniem w atmosferze ochronnej.
Sprawdź pytania i odpowiedzi na podstronie naszego sklepu internetowego: Jak zapakowane są nasze produkty?
W opakowaniu próżniowym mięso dalej dojrzewa do momentu otwarcia opakowania. Im bliżej terminu przydatności do spożycia, tym mięso będzie bardziej kruche.
Opakowanie z folii
Wariant pakowania próżniowego. Folia z tworzywa sztucznego ślizga się na mięsie, które jest przechowywane w hermetycznej próżni. Mięso jest „ściskane” do momentu otwarcia opakowania. W próżni mięso nabiera ciemniejszego koloru, który znika po otwarciu opakowania. Przykład mięsa w takim opakowaniu to kiełbasy i pasztety.
Etykietowanie mięsa
Na opakowaniach mięsa i innych produktów żywnościowych musi znajdować się jasna informacja o zawartości produktu lub jego składu, aby konsumenci mogli dokonać wyboru i nie ryzykować, że zostaną oszukani, lub że zjedzą nieodpowiednie dla siebie składniki.
Istnieją zasady dotyczące etykietowania opakowań żywności, a większość z nich jest wspólna w UE. Wiele zasad dotyczy w zasadzie wszystkich pakowanych produktów spożywczych, takich jak oznaczenie produktu, data przydatności do spożycia i lista składników. W przypadku mięsa obowiązują specjalne zasady etykietowania.
Znak identyfikacyjny (owalny)
Znak identyfikacyjny znajduje się na mięsie i innych produktach zwierzęcych z UE. Jest to owal zawierający oznaczenie kraju. Liczba w owalu wskazuje, który zakład przetwarzał lub pakował żywność. Owal oznacza, że zakład jest dopuszczony do przeładunku produktów pochodzenia zwierzęcego. Etykieta ułatwia śledzenie żywności, wiesz, gdzie została wyprodukowana lub zapakowana. Znak nie wskazuje pochodzenia mięsa.
Oznaczenie pochodzenia
Następujące rodzaje mięsa muszą być oryginalnie oznakowane:
-
Mrożona, schłodzona i świeża cielęcina i wołowina.
-
Mrożone, schłodzone i świeże mięso świń, owiec, kóz i drobiu.
W przypadku oznaczenia pochodzenia wołowiny należy wskazać kraj urodzenia, hodowli i uboju zwierzęcia.
Produkty noszące nazwę „mięso mielone” muszą być oznakowane następującymi wyrażeniami:
-
„Zawartość tłuszczu niższa niż X%” i
-
„Stosunek kolagenu do białka mięsa niższy niż X%”
Kolagen znajduje się w tkance łącznej. Na opakowaniu mielonej wołowiny może znajdować się następujący tekst: „Stosunek kolagenu do białka mięsa <15 %”. Oznacza to, że mięso mielone składa się maksymalnie z 15% kolagenu.
Produkty mięsne przeznaczone do spożycia po gotowaniu, np. mięso mielone, muszą być wyraźnie oznaczone przez producenta napisem mówiącym o tym, że przed spożyciem produkt musi być poddany obróbce termicznej.
Jeśli skórka kiełbasy nie jest jadalna, na opakowaniu powinna pojawić się taka informacja.